Medvědí česnek:
je to rostlina, bylinka, která nám po zimě pomůže nabrat novou vitalitu. Výrazně pomáhá k detoxikaci organismu. Tato především evropská rostlina se nejčastěji vyskytuje u nás na Moravě a potom v severovýchodních Čechách.
Sbírají se nať, listy i cibulky. Pozitivně působí na tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Poradí si s plísněmi, mykózami či bakteriemi. Má antioxidační, protizánětlivé a močopudné účinky. Pro tyto veškeré blahodárné účinky je čím dál více využívána v kuchyni. Přidává se do různých pokrmů, nádivek a pod maso. Často je připravován jako pesto, které máme pořád po ruce a skladujeme ho v lednici.
Pesto s medvědím česnekem: Rozmixujte přibližně 1 větší svazek medvědího česneku, přidávejte postupně 4 lžíce rostlinného oleje, po rozmixování přidáme 20-40 g nastrouhaného nebo najemno nakrájeného parmazánu a dle libosti dochutíme solí – a máme hotovo!